Niedogodności żywieniowe u osób starszych – jak sobie z nimi radzić?

Kiedy popatrzymy na całodzienne menu osoby starszej, pierwszą myślą najprawdopodobniej będzie przekonanie o dużych problemach finansowych. Jednak prosta, uboga dieta nierzadko nie wynika z biedy. Osoby starsze nie czują potrzeby prawidłowego odżywiania się, myślą, że w ich wieku to nie ma znaczenia.

Prawda tymczasem wygląda zupełnie inaczej. Organizm w każdym wieku potrzebuje zbilansowanej diety, dostarczającej niezbędnej dawki witamin i minerałów. Jednocześnie osoby starsze odczuwają spowolnienie procesów życiowych, w tym spowolnienie metabolizmu. W efekcie rzadziej czują głód, a jeśli już go poczują, potrafią go łatwo zaspokoić prostym jedzeniem. Znaczny spadek liczby kubków smakowych mocno ogranicza delektowanie się posiłkami, a stąd tylko mały krok do przekonania, że nie ma sensu tworzyć skomplikowanych dań, skoro prosta mrożonka smakuje tak samo, a jej odgrzanie to tylko chwila. Niestety mrożone pierogi nie zastąpią świeżej porcji mięsa, ziemniaków i warzyw.

Innym problemem, jaki może się pojawić u osób starszych, są trudności z przełykaniem (Sprawdź: Jaką stosować dietę przy zaburzeniach połykania?). Biorą się one nie tylko z osłabionej pracy gardła i przełyku. Niedogodnością może być także brak uzębienia, nieumiejętne korzystanie z protezy. Stąd tylko krok do zrezygnowania z pokarmów stałych. Niestety, to właśnie one dostarczają najwięcej niezbędnych składników odżywczych. Rzadkie zupy, soki, napoje nie są w stanie w pełni zaspokoić potrzeb organizmu.

Żywienie medyczne to odpowiedź na problemy z właściwym odżywieniem u ludzi starszych. Płynna lub półpłynna dieta bogata w składniki odżywcze, łatwa w przełykaniu, łatwo przyswajalna, lekkostrawna, podzielona na nieduże porcje to idealne rozwiązanie dla osób, dla których osobiste przygotowywanie prawidłowo skomponowanych posiłków jest zbyt dużym wysiłkiem. Trzeba pamiętać, że osoby starsze często borykają się z problemami zdrowotnymi, co znacznie utrudnia robienie zakupów i gotowanie. W tej sytuacji żywienie medyczne może nie tylko być uzupełnieniem codziennej diety, ale nawet całkowicie ją zastąpić. W sprzedaży dostępne są produkty żywienia medycznego oferowane w różnych smakach. Pozwala to tak komponować codzienne menu, by uniknąć uczucia monotonii w posiłkach. Warto dowiedzieć się więcej o żywieniu medycznym przed podjęciem ostatecznej decyzji oraz skonsultować się ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]