3 cechy jakościowej chłodziarki

Chłodziarka jest niczym innym jak po prostu zwykłą lodówką, tyle że niezawierającą zamrażarki. Poszczególne jej segmenty mogą zostać ustawione na niższe temperatury, ale ich pierwotnym celem nigdy nie będzie mrożenie żywności. Dobra chłodziarka gastronomiczna wyróżni się trzema cechami. Są one ściśle związane z jej parametrami.

Automatyczne usuwanie szronu

Gdy chłodziarka jest często otwierana, zwłaszcza podczas upalnych ciepłych dni, te skrajne różnice oddziałujących na nią temperatur mogą prowadzić do wystąpienia w niej szronu. Ten szron może być usuwany automatycznie. O ile chłodziarka posiada taką funkcję.

Najnowocześniejsze urządzenia mają też taką budowę, że szron po prostu się na nich nie osadza. Nie likwiduje to jednak konieczności regularnego mycia wewnętrznych i zewnętrznych części – z powodów higienicznych, ale też i w celu przedłużenia żywotności sprzętu.

Ergonomiczny układ

Pojemność chłodziarki gastronomicznej trzeba dopasować do swoich potrzeb. Pojemność najmniejszych może nie przekraczać 20 litrów, podczas gdy te największe zmieszczą w sobie nawet i 400 litrów. Standardowa pojemność wynosi natomiast 316 litrów. Poleca się umieszczać ją w domach, w których mieszkają więcej niż dwie osoby.

Funkcjonalny układ chłodziarki gastronomicznej zostanie zbudowany przez odpowiedniej wielkości półki, przegródki i dodatkowe komory, które będą też wygodnie porozmieszczane. Ciekawym dodatkiem będzie na pewno komora nazywa potocznie „komorą zerą”. Jest ona zdolna do utrzymywania temperatury na poziomie zera stopni C.

Dodatkowe parametry

Nie chcąc, by chłodziarka zużywała za dużo prądu, warto upewnić się, że zastosowano w niej oświetlenie LED. Jest to typ oświetlenia energooszczędnego. Aktualnie nowoczesne chłodziarki zawsze nim dysponują.

Druga ważna rzecz to to, by chłodziarka gastronomiczna zapewniała cichą pracę i nie wydawała niepotrzebnych dźwięków. Tak właśnie się stanie w przypadku urządzeń emitujących od 29 dB do maksymalnie jakichś 35-40 dB. Im wyższa jest wartość decybeli, tym głośniejszy będzie sprzęt.

Chłodziarki gastronomiczne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.