Rozgrzewające menu dla całej rodziny

Zimą powinniśmy szczególnie zadbać o nasz organizm. Nie chodzi tu jedynie o odpowiedni ubiór, ale przede wszystkim o dietę, która ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. W tym trudnym czasie codzienne posiłki powinny być odpowiednio skomponowane, aby zachwycały smakiem, ale też  dostarczały nam cennych składników odżywczych.

Przygotowanie smacznych, ale przede wszystkim pełnowartościowych i pożywnych posiłków jest prostsze niż nam się wydaje. Wystarczy sięgnąć po ulubione produkty, zaplanować poszczególne posiłki i przejść do działania.

Co warto jeść zimą?

Na początek musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie dania warto zaserwować właśnie w czasie chłodnych zimowych dni.  Przede wszystkim pamiętajmy, aby codziennie zjeść przynajmniej dwa ciepłe posiłki lub przekąski, które rozgrzeją nasz organizm. Nie zapominajmy też o porcji owoców i warzyw! Możliwości jest wiele, w zależności o tego, co lubią nasi domownicy. A poniżej przedstawiamy kilka pysznych inspiracji, które łączą oba wspomniane zalecenia:

  • leczo,
  • zupy, w tym też zupy-kremy,
  • wegetariańskie lub mięsne gulasze,
  • zapiekane warzywa,
  • aromatyczne sosy do makaronu, ryżu lub kaszy,
  • ciepłe owsianki lub jaglanki,
  • pieczone owoce z korzennymi przyprawami.

Więcej pomysłów i dokładne przepisy znajdziesz np. na stronie kaufland.pl. Dlaczego warto przetestować je w swojej kuchni? Takie dania będą idealnym elementem zimowej diety, która w tym trudnym dla nas czasie ma nie tylko zaspokajać głód, ale także wspomagać funkcjonowanie organizmu i wspierać naszą odporność.

Zimowe napoje rozgrzewające

Idealnym uzupełnieniem codziennego jadłospisu są oczywiście napoje, o których również nie powinniśmy zapomnieć. To najlepszy sposób, aby ugasić pragnienie, ale też nawodnić organizm, który jak wiadomo w większości składa się z wody i cały czas tej wody potrzebuje. Zimową herbatę znamy już chyba wszyscy, ale to nie jedyny napój, jaki możemy zrobić we własnej kuchni z zaledwie kilku składników. Proste w przygotowaniu są także:

  • lemoniady na ciepło,
  • złote mleko, czyli mleko lub napój roślinny z korzennymi przyprawami, pieprzem i miodem,
  • gęsty napar z siemienia lnianego,
  • napój z kurkumy,
  • napar z imbiru
  • ciepła woda z dodatkiem cytrusów i ulubionych przypraw, np. cynamonu, kardamonu, imbiru lub goździków.

Zima wcale nie ogranicza naszych kulinarnych możliwości. W sklepach znajdziemy wiele produktów, które świetnie sprawdzą się w rodzinnym menu, a my będziemy mieli pewność, że dbamy o naszych najbliższych najlepiej, jak tylko potrafimy, nawet, gdy za oknem zima już w pełni.