Odpowiednia dieta pomaga w leczeniu raka

Każdego roku na nowotwór piersi zapada około 1,5 miliona kobiet na całym świecie, z czego 400 tysięcy umiera. Wczesna diagnostyka oraz stosowanie się do zaleceń lekarskich zwiększa szanse na przeżycie i szybki powrót do zdrowia. Istotnym czynnikiem jest również stosowanie odpowiedniej diety, która dostarczy organizmowi składników odżywczych i podniesie odporność organizmu. Co zatem należy jeść, aby wspierać organizm w trakcie terapii onkologicznych?

Problemy w schorzeniach onkologicznych

Przebieg nowotworów ma różny przebieg, jednak istotnym czynnikiem w leczeniu jest również dieta. Terapiom onkologicznym często towarzyszy jadłowstręt, przez co chore szybko tracą na wadze. Podobnie niektóre terapie przyspieszają przemianę materii, co również skutkuje utratą wagi. Przy leczeniu można również utracić smak i węch, dodatkowo dużym problemem jest przełykanie pokarmów, bowiem niektóre leki powodują obrzęk błony śluzowej, przez co jedzenie stanowi dyskomfort. Prowadzi to do ogólnego osłabienia organizmu, osłabienie sprawności ruchowej oraz osłabia odporność.

Dlaczego właściwa dieta jest tak ważna?

Osoby chorujące na nowotwory mają zwiększone zapotrzebowanie na energię oraz białko, dlatego ich tradycyjna dieta musi być odpowiednio zbilansowana oraz wzbogacona właśnie o takie składniki. Z tego powodu część chorych sięga po żywienie medyczne, które umożliwia wzbogacenie diety w wybrane składniki. Wielu lekarzy rekomenduje żywienie medyczne, które jest wdrażane w tym samym czasie, co sama kuracja onkologiczna. Jeśli dieta pacjenta nie będzie wzbogacona o środki odżywcze, wówczas organizm w krótkim czasie doprowadzi do spalania białka zgromadzonego w mięśniach, co dodatkowo osłabi organizm. Spalanie białka w organizmie może również odprowadzić do osłabienia układu odpornościowego.

Łagodzenie objawów niepożądanych

Żywienie medyczne łagodzi skutki uboczne terapii onkologicznych, a jednocześnie zwiększa ich skuteczność i skraca czas hospitalizacji pacjenta. Taki rodzaj żywienia jest wskazany także dlatego, że co piąty pacjent, który umiera po zdiagnozowaniu nowotworu, nie umiera w związku z terapią onkologiczną lub brakiem jej skuteczności, ale w związku z nadmiernym wyniszczeniem organizmu po kuracjach leczniczych. Według lekarzy niedożywienie w trakcie prowadzonych kuracji onkologicznych stwierdza się u 30-90% pacjentów. Żywienie medyczne jest również rekomendowane u osób, u których terapie onkologiczne wiążą się z nudnościami, wymiotami, biegunkami czy bólem ze strony układu pokarmowego. Same terapie również prowadzą do szybkiej utraty masy ciała – w przypadku radioterapii, jakiej są poddawani pacjenci z nowotworami złośliwymi, pacjent traci od 4 do 10 kg. Nadmierny spadek masy ciała może skutecznie uniemożliwić dalsze leczenie. Pacjent osłabiony nie może być operowany, często także zbyt szybka utrata wagi stanowi przeciwwskazanie do rozpoczęcia lub kontynuowania radioterapii czy chemioterapii.

Po żywienie medyczne można sięgnąć także w przypadku osób o BMI poniżej 18,5.